Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2021 14:43 - Коя храна е най-подходяща за вашето любимо коте?
Автор: sleon Категория: Рецепти   
Прочетен: 821 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.04.2021 14:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

(научно изследване)

 

Котките са представители на разред Хищниците (Carnivora), обединяващ над 260 вида плацентни бозайници с голямо разнообразие на форми и размери, физическа структура и начин на живот. Техните организми са се приспособявали милиони години към хранене със сурово месо. Стомасите им не са еволюирали да храносмилат растения (соя, пшеница, ориз, царевица, картофи и др.), които са 66% от състава на гранулираната храна за домашни любимци.

При проведени от нас лабораторни анализи на различни марки гранули и паучове, установихме, че специализираните храни по магазините съдържат безполезни, умерено вредни и силно отровни вещества. Такива са различни консерванти, пристрастяващи съставки, плесени и др., които постепенно правят котките хиперактивни, депресирани, дебели… а накрая ги разболяват и убиват.

Питали ли сте се защо са толкова високи цените за тези луксозни храни за домашни любимци, предлагани масово в дребни пластмасови и алуминиеви опаковки?

Простото обяснение е, че вредните добавки са скъпи (произвеждат се в химически заводи с голям разход на суровини и електроенергия) и тяхната стойност се включва към крайната сума, която вие трябва да заплатите.

Съхраняването на храната в пластмаса и особено в алуминий я оскъпява допълнително, като при това я прави негодна за консумация.

Алуминият в микроскопични количества влияе много зле на нервната система (води до затъпяване), а пък пластмасата е източник на стероидни съединения, които са отговорни за хормонални смущения, дисбаланс и агресивно поведение, както при женските така и при мъжките индивиди.

В интерес на истината котките в природата макар и рядко консумират някои растения, особено когато имат храносмилателен проблем. Растенията са необходими на котешкия организъм за набавяне на лекове, фибри, витамини и микроелементи, но приема им за 1 денонощие е едва около 3% от цялото количество храна.

Принципът на правилно хранене на котките е да им се дават нещата, които дивите им роднини ядат в природата. На базата на това еволюционно разбиране като професионален биолог препоръчвам да храните своя любимец с естествени протеини - месо смляно на кайма, което е замразено на еднодневни порции в хладилна камера (фризер). Замразяването е необходимо като предпазна мярка, за да се унищожат евентуални яйца на паразити в месото.

Защо най-добрата храна за котките е суровото месото от сърца?

Тъй като сърцето почти няма мазнини и съдържа двата вида мускулна тъкан - гладка и напречно набраздена. То е най-тренираният мускул във всяко гръбначно същество, който работи непрекъснато през целия живот. Това означава, че сърцето е естествен концентрат на високоефективни вещества.

Полезно е да добавяте малки количества сварен ориз, зеленчуци и др. храни от растителен произход и никакви подправки. От време на време може да берете по няколко млади детелини и ги давайте на котката да ги пасе. Тревата, райграс и др. не е подходяща, защото има по-твърди ръбове, дразни стомаха и води до повръщане.

При експерименти с хранителни диети за седмица на сухи храни, седмица на паучове и седмица на мляно месо, установихме, че котките на първите две диети, имат ясно изразен апетит на всеки 3 часа и посещават тоалетната от 1 до 3 пъти на ден по голяма нужда.

При третата диета апетитът е изразен само сутрин и вечер, а тоалетната се посещава веднъж на 2-3 дни.

(Интересен факт е, че сибирска котка, която беше на диета от смлени сърца, ходеше само веднъж седмично по-голяма нужда. Според мен това се дължи на факта, че сибирките са природна порода. Организмът им е естествено селектиран от условията на субарктичен климат. Затова метаболизмът при тях е много по-ефективен. Този висок коефициент на усвояване на храната е приспособление за оцеляване в неблагоприятна околна среда с продължителна зима и екстремно ниски температури.)

Внимание! Веднъж дневно е задължително да се дава 1 бр. витамин, а всеки 3-4 дни е необходимо да се дава по капсула рибено масло за здрава, гъста и лъскава козина. Към рибеното масло е хубаво да се добавя счукана черупка от яйце за калций.

Седмично е препоръчително да се дава по едно сурово яйце. Най-добре да е от домашни кокошки.

Изводи: Специализираните храни за домашни любимци съдържат много нетипични хранителни вещества и затова котешкият организъм се стреми да преяде с тях, а после работи напразно на високи обороти, за да извлече малкото ползотворни вещества и накрая изхвърля огромни количества отпадъци.

При наблюдение на същите три групи за период от 2 г. резултатите са още по-красноречиви - котките на суха храна и паучове затлъстяват и страдат от бъбречни проблеми. Котките на диета от мляно месо запазват теглото си без особени изменения и са без външни или вътрешни здравни проблеми.

Моят съвет е да забравите за комерсиалните храни! Те съдържат химически обработени нискокачествени протеини, въглехидрати, гмо-култури, нишесте, изсушена кръв, изкуствени добавки и отровни вещества - консерванти, които оказват много вредно влияние върху функционирането на стомашно чревния тракт на котката.

По-голямата част от имунната система е в червата и поддържането на здрави черва означава силен организъм. Съставките на гранулираните храни с течение на времето дразнят стомашно чревния тракт и предизвикват възпаления, които от своя страна стават причина за още по-големи здравословни проблеми.

Големите производители няма да ви обяснят тази очевидна причинно-следствена връзка, защото разболяването на домашните ви любимци също е бизнес, който развива браншове като продажба на негодни за консумация от хора храни, ветеринарна фармация, хоспитализация и болнично обслужване, зоо-крематориуми и пр. Производителите на храни за домашни любимци се интересуват от печалбата и как най-изгодно да продадат токсичните отпадъци от химическите си производства. Самите те определят комерсиалната храна и полу-фабрикатите си като „висококачествени“, а нашите любимци страдат от все повече модерни болести и проблеми, за които преди дори не бяхме чували. За производителите е изгодно да ви създават проблеми, за да можете да купувате още и още от техните безполезни и отровни продукти, чиято консумация след няколко годишна употреба, предизвиква симптоми, патологични изменения и болестни състояния в организма.

Хората, които наистина обичат своите домашни любимци могат да самостоятелно да осигурят здравето на своите любимци, като им предоставят естествена и наистина качествена храна.  Качествената храна осигурява по-дълъг и изпълнен с щастие живот, а не марката и цената на модерен хранителен продукт с отвратително съдържание.

Преки ползи от храненето на домашните любимци с месо:

1. Здрава дъвкателна система. Благодарение на механичното почистване на зъбите при суровия хранителен режим, котките имат свеж и приятен дъх, бели зъби и здрави венци. Жилките в сърдечния мускул действат като естествени конци за почистване на зъбите. Те буквално остъргват натрупванията на зъбна плака и калций по емайла.

2. Здрава имунната система на организма. Суровият хранителен режим я стабилизира и укрепва. Имунната система освен, че се бори със съществуващи заболявания, предотвратява появата на нови болести. Месото е естествен източник на протеини, витамини, минерали, естествени мастни киселини и др., които помагат при оздравяването и връщането на силите в котешкия организъм.

3. Балансиран метаболизъм. Комбинирането на изцяло местна диета с редовна физическа активност дава възможност на пухкавелките да се избавят от ненужните мастни натрупвания.

4. Стабилни нива на енергия. За разлика от хората, котките извличат енергията си предимно от протеини, вместо от плодови въглехидрати. Това им позволява да ядат по-рядко и да са физически активни по-продължително време. Цялото им поведение при хранене с месо е на доволно от живота и спокойно за бъдещето си мило същество.

5. Липса на газове и по-малко количество изпражнения. Тъй като храносмилателният тракт на котката е къс и сравнително просто устроен, храненето с протеини, води до отделяне на малко количество, стегнати изпражнения. Освен това при разграждането на сурово месо не се отделя метан и др. газове.

6. По-добро състояние на кожата и козината. Качеството на козината е една от очебийните промени, които се наблюдават при продължително хранене на котките със сурово месо. Хранителен режим, при който избягвате да давате на котката несвойствени растителни гранули, обработени с изкуствени аромати, имитиращи животински продукти, отровни консерванти, химически добавки, сух кръвен протеин и вредни плесени ще осигури на вашите домашни любимци оптимални условия за растеж на прекрасна, гъста и лъскава козина.

7. В пъти по-ниска цена на суровата храна в сравнение с фабрично произведените имитации. При хранене с гранули и паучове цената е от 2 до 6 пъти по-висока. Цената на 1 кг. свински сърца е около 4 лв. За изхранване на една котка на месец са необходими 3-4 кг., т. е. около 20 лв.

Преценете сами кое е полезно за Вас и вашите любимци!

 

 

проф. биол. н. Стен Леон, 27. 03. 2021 г.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sleon
Категория: Изкуство
Прочетен: 306885
Постинги: 89
Коментари: 110
Гласове: 518