Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2020 22:47 - "ИМА ЛИ МИСЪЛ, ИМА ЛИ ЧУВСТВО, ЕТО ТАКА СА ПРАВИ ИЗКУСТВО!"
Автор: planinitenabulgaria Категория: Изкуство   
Прочетен: 1227 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 17.09.2020 22:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  Велики творби в изкуството са вдъхновявали творци от други области на изкуството да ги пресъздадат по различен начин, чрез едно съвсем различно като жанр изкуство. Давам пример с литературното произведение на Лоренцо да Понте, "Дон Джовани", вдъхновило Моцарт да напише една от най- великите си опери. Друга такава транскрипция е красотата на фонтаните на Вила д Есте, вдъхновила Лист да напише програмното си произведение "Фонтаните на Вила д Есте". Цитирам само две картини на Хартман, Бидло и Коевската пората, вдъхновили Мусоргски да ги пресъздаде със средстава на музиката си. Не е лесно чрез музика да изобразиш волска каруца или пък катедрала с биещи камбани. Велико нещо е изкуството.
   Шедьоври се създават и днес. Последният ХИПЕРШЕДЬОВЪР е речта пред народа на един държавен глава, не си спомням на коя държава беше. Той твърди, че народът е беден, защото чекмеджетата му са празни, а те са празни, защото чекмеджетата на един много пръв държавник така са препълнени с кюлчета злато и пачки евра, че не могат да се затворят. Според него, ако туй нещо от чекмеджетата на много първия държавник се разпредели по празните чекмеджета на народа, положението му ще се подобри. 
  Тази кратка реч е шедьовър, макар в съвесм различен жанр от този напр. на Лоренцо да Понте или Хартман,  който предизвиква вдъхновение и може да бъде изобразен чрез  възможностите на изкуството. Навъртяната от държавния глава реч привлече върху себе си толкоз АНАЛизатори, че място за още половин анализатор не би могло да се намери. върху нея. Те сондираха казаното от държавния глава в дълбочина, на различни места, в търсене на смисъла на казаното от него. Най-изключителните от тях.го схванаха, другите си останаха само със сондирванията, които още продължават в търсене на скрития смисъл . 

    Понеже не съм човек на изкуството, провокирам хора от този гилдия към изява, защото си заслужава. Такава реч може да се чуе много рядко и е добре да се съхрани като се трансформира по законите на изкуството. А  вдъхновителят, и речеприказчик съвсем не е извън изкуството, той даде най-високата дъравна награда на Цеца Величкович.
   Цялата тази ситуация с речта на държавния глава - още веднаж повтарям, забравяих на коя държава е глава - аз представям алегорично, ето как


image

        Фотоетюд  "Усмивката", притежаващ много  уникална защита. срещу копиране.
Кликнете върху  фотоетюда за да се увеличи, ще се разкрият много подробности. Ако някой се опита да го копира, ще му се експлоадира харддиска на компютъра.
                    




Гласувай:
5



1. rosiela - Коста,
18.09.2020 07:46
много си прав! Поздравления.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181096
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031